Bernadett – Lourdes legendája I-II. rész

Bemutatás éve: 1988, 1989
Hossz: 118 + 106
Rendezte: Jean Delannoy
Szereplők: Sydney Penny, Michèle Simonnet, Roland Lesaffre

Jean Delannoy rendező (Názáreti Mária, A Notre Dame-i toronyőr) gyönyörű, kétrészes filmje a kereszténység nagy alakja, Szent Bernadett életéről és a lourdes-i Mária-jelenésekről készült. Sydney Penny ragyogó szerepformálása, az eredeti helyszínek, a kimagasló rendezői és színészi alakítások, valamint a következetes történelmi hűség eredményezte azt, hogy maga a Vatikán is ajánlja e filmet, valamint hogy ezen alkotást a népszerű lourdes-i kegyhelyen naponta bemutatják. Szent Bernadett, az egyszerű és tiszta lelkű falusi lány látomása mára a vallástörténet egyik legendás eseményévé vált. Bernadett teste, 1879-ben történt halálát követően, mindmáig romlatlan állapotban maradt. A lourdes-i csodák világhírűvé tették a helyet, és Bernadett történetét: a reménység forrásává váltak, és évről évre zarándokok ezreit vonzzák az újabb csodák reményében.

A lourdes-i csoda – Szent Bernadett élete

Bemutatás éve: 2000
Hossz: 188
Rendezte: Lodovico Gasparini
Szereplők: Angèle Osinsky, Alessandro Gassman, Florence Darel

Lodovico Gasparini rendező (Don Bosco – A szeretet küldetése) kétrészes játékfilmje a világszerte ismert szent, Lourdes-i Bernadett életét újszerű formában, részben napjainkban játszódva mutatja be, miközben elmeséli az egyik legnépszerűbb katolikus zarándokhely létrejöttét is.A szegény francia családban nevelkedő egyszerű lánynak, Bernadettnek egy barlang előtt misztikus nőalak jelenik meg. A helyiek tudni vélik, hogy a titokzatos úrnő, akivel beszélt, nem más, mint Szűz Mária, aki különleges feladatot szán neki. A barlang előtt egyre több hívő, valamint kételkedő jelenik meg, Bernadettet pedig csak mély hite segíti abban, hogy szembeszálljon rosszakaróival. leljen.

Fatima – A 13. napon

Bemutatás éve: 2009
Hossz: 85
Rendezte: Dominic Higgins, Ian Higgins
Szereplők: Filipa Fernandes, Jane Lesley, Michael D’Cruze

1917 októberében több mint 70 000 szemtanúja volt a portugáliai Fatimában a napcsodának, amely során az égitest egy ezüstkoronghoz vált hasonlóvá. A Nap eleinte tűzkerékként forgott saját tengelye körül, majd úgy tűnt, hogy rövidesen lezuhan. Mindazok, akik jelen voltak az eseménynél, azért sereglettek össze, mert néhány hónappal korábban három helybéli gyermek előtt többször is megjelent egy titokzatos női alak, akit már akkor sokan Szűz Máriának véltek, így az erre az októberi napra várt újabb jelenést már saját szemükkel szerették volna megtapasztalni…
Ezt a fontos eseményt dolgozza fel Dominic és Ian Higgins lenyűgöző keresztény filmje.

Fatima csodája

Bemutatás éve: 1997
Hossz: 105
Rendezte: Fabrizio Costa
Szereplők: Joaquim de Almeida, Catarina Furtado, Doigo Infante

Fabrizio Costa (Mária, Jézus anyja, Teréz anya)  valós események alapján készült, lélekemelő keresztény filmje a portugáliai Fatimában történt Mária-jelenés izgalmas és megható ábrázolása. Egy kritikában ez olvasható az alkotásról: „Egy film, amelyet látni kell mindazoknak, akik nem vesztették el a hitüket, és azoknak, akik még nem tudnak hinni.” Az 1917-ben játszódó történetben három kis tanulatlan pásztorgyermek többször is találkozik a gyönyörű Szent Szűzzel, aki rajtuk keresztül fontos üzeneteket ad át a világnak. Az üzenetek olyan mély és titkos információkat tartalmaznak, amelyekről egyszerű gyermekeknek csodás közbenjárás nélkül nem lehet tudomásuk. E titok mély üzenete szó szerint megrázza az egész világot, és állásfoglalásra késztet minden embert a hitről, a szeretetről és az élet legfontosabb kérdéseiről.

Mária, Jézus anyja I-II. rész

Bemutatás éve: 1999
Hossz: 90
Rendezte: Fabrizio Costa
Szereplők: Yael Abecassis, Nancho Novo, Caterina Vertova, Nicolas Rogers

Fabrizio Costa (Klára és Ferenc, Teréz anya, Fatima csodája) lenyűgöző keresztény filmje a Bibliához hűen mutatja be a boldog és fájdalmas anya életét. Ebben az alkotásban a bibliai történetet új szemszögből ismerhetjük meg: a szerető, gondoskodó édesanya nézőpontjából. Máriát, a kislányt szülei papokhoz adják tanulni. Ott is marad mindaddig, amíg meg nem ismeri Józsefet, a názáreti ácsot, akivel majd összeköti az életét. Mikor isteni látomás adja Mária tudtára, hogy áldott állapotba került, József először hitetlenkedik. Végül mégis magához veszi a gyermeket váró asszonyt, és élete hátralévő részében óvja-védi anyát és gyermekét minden veszedelemtől. A film Jézus életét is végigköveti megfogantatásától az emberiség megváltását jelentő kereszthalálig és feltámadásig – úgy, ahogy azt Mária, Jézus édesanyja is láthatta.

Mária-jelenések

Hossz: 55

Már az ókeresztény hívek is kiemelkedő tiszteletben részesítették Jézus édesanyját, s azóta is sokan fordulnak hozzá imáikkal. Számunkra, magyarok számára különösen fontos ő, hiszen Szent István hazánkat Mária gondviselésébe ajánlotta. A XIX. század közepétől Mária több országban megjelent a hívek előtt, s az emberiség számára fontos üzeneteket és tanításokat adott át.
Ebben a dokumentumfilmben két fontos Mária-jelenés helyszínéről láthatunk különleges riportokat és megemlékezéseket: ezek a horvátországi Medjugorje és a venezuelai Betánia.

A DVD fontos része egy különleges képgaléria a világ legismertebb Mária-jelenéseinek helyszíneiről.
A kiadványon extraként látható továbbá a 2005-ös és a 2006-os csángó mise is.

Názáreti Mária (2012)

Eredeti cím: Maria di Nazaret
Bemutatás éve: 2012
Hossz: 200
Rendezte: Giacomo Campiotti
Írta: Francesco Arlanch
Szereplők: Alissa Jung, Paz Vega, Andreas Pietschmann, Antonia Liskova
Származási ország: olasz-német

Ez a csodálatos olasz-német, keresztény filmalkotás Názáreti Mária életét tárja elénk, gyermekkorától egészen Jézus feltámadásáig.
Az eredeti helyszínen játszódó, kitűnő karakterekkel gazdagított mű teljes játékideje alatt átérezhető Mária személyisége, mélységes hite és fia iránti mérhetetlen szeretete. Benne fedezhetjük fel azt a gazdag élettörténetet, amelyet az Istennek szóló „Íme, itt vagyok” kinyilatkoztatásban lehet összefoglalni. Mária olyan édesanya, aki mindig vágyakozott fia után, ám tudta, hogy nem az övé, hanem Istené, azonban akkora szeretettel van Jézus iránt, hogy képes elfogadni a rá váró küldetést. Názáreti Mária igent mondott Istennek, amit még a fia elvesztésekor érzett fájdalmában is megerősített.