Máriával a világ körül (2019. pünkösd)

https://liget.ro/studio/mariaval-a-vilag-korul

Több ezer vallásos tematikájú, főként Szűzmáriához és Jézushoz kötődő tárgy képezi a magyarországi Gera Olga magángyűjteményét, amelynek egy részét a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának márványtermében lehet megtekinteni június 9-éig. A festmények, szobrok, emléktárgyak, medálok, képeslapok, szentképek a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak, ugyanakkor magánszemélyek adományai is gazdagítják évről évre a gyűjteményt.

Gere Olga gyermekkorában kezdte gyűjteni a szüleitől, rokonoktól kapott képeslapokat, szentképeket, és később, amikor már lehetősége volt, Mária-kegyhelyeket látogatott meg, és onnan hozott különböző emléktárgyakat. A gyarapodó gyűjteményt előszeretettel mutatta meg barátainak, ismerőseinek, elmesélve a tárgy vagy kegyhely történetét. Barátai ismerték az elhivatottságát a Szűzanya iránt, ezért amikor valamelyikük elzarándokolt valahová, kegytárgyat hozott Olgának. Amikor már viszonylag nagy gyűjteménye volt, többen biztatták, hogy mutassa meg szélesebb közönségnek is, és mintegy öt évvel ezelőtt megszervezték az első kiállítást. 2016-ban egy korábban kocsmaként működő helyiségben rendezték meg a kiállítást, és ellátogatott oda Böjte Csaba atya is, aki meghívta Csíksomlyóra a tárlatot.

Van, ahol az ikonokat is öltöztetik  Fotó: Péter Beáta

Nem először láthatják tehát a csíkiak és a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkező zarándokok Gere Olga gyűjteményét, két évvel ezelőtt ugyanis Csíksomlyón várták a látogatókat a szervezők, hogy közelebb hozzák Mária alakját a látogatókhoz. Azóta már több magyarországi helyszínen is megmutatták a tárgyakat, sokan adományoztak is szobrokat, imakönyveket, különböző kegytárgyakat.

Gere Olga a csíksomlyói kiállításon osztotta meg velünk, hogy a Máriát ábrázoló képeslapokon látható szelídség érintette meg őt leginkább gyerekkorában. Példakép lett számára. Rámutatott, Mária életében olyan minőségek voltak jelen, mint az engedelmesség. Úgy véli, mindannyiunk számára kihívás az, hogy a szívünkre hallgassunk, vagy megtegyük azt, ami éppen szükséges, és felismerjük, hogy ne csak a saját akaratunk szerint járjunk.