Nagyboldogasszony-ünnepi Mária kiállítás Magyarpolányban

http://ajkaiszo.hu/nagyboldogasszony-unnepi-maria-kiallitas-magyarpolanyban/https://liget.ro/studio/mariaval-a-vilag-korul

Augusztus 15-én nyitotta meg kapuit a Mennyek királynéja című Nagyboldogasszony-ünnepi Mária kiállítás a magyarpolányi plébánián. A tárlaton több mint 5000 kiállítási tárgy látható, melyek többsége ismert Mária kegyhelyekről származik, de két-háromszáz éves restaurált műalkotásokat is megcsodálhatnak az idelátogatók.

Az elsősorban a Kárpát-medence népi vallásosságának tárgyait felvonultató tárlat szeretné közelebb hozni Szűz Mária alakját mindazok számára, akik eljönnek megnézni a kiállítást.

A Mária és Jézus életének eseményeihez kapcsolódó műalkotások:festmények, szobrok, könyvek, feszületek, érmék, rózsafüzérek, képeslapok, bélyegek, ikonok, kisplasztikák és megannyi különböző anyagból készült alkotás, a világ minden tájáról, közel 50 országból származik, ismert és kevésbé ismert Mária kegyhelyekről, tudtuk meg Dankovics Atilla tárlatvezetőtől. Különlegességei a kiállításnak a világ legnagyobb Mária kegyhelyéről, a mexikói Guadalupéból származó emléktárgyak, képek, szőttesek, valamint érdekes az a Madagaszkárról érkezett fából készített angyalszobor is, amit egy 10 éves fiú faragott az édesapja segítségével. A csíksomlyói Babba Mária kicsinyített mása is sokak számára központi eleme a kiállításnak, ami Demeter József, erdélyi fafaragó alkotása.

Gera Olga, a gyűjtemény tulajdonosa, még kislányként, 10 éves korában kezdte gyűjteni a vallásos témájú képeslapokat, szentképeket, majd az évek során, saját zarándokútjairól is hozott egy–egy emléktárgyat, képet, szobrot. Barátainak, ismerőseinek megmutatta az alkotásokat, akik szintén gyarapították a gyűjteményét, melyből 2015-ben nyílt első alkalommal kiállítás. Akkor sokan rácsodálkoztak a látogatók közül, hiszen hasonló nekik is van otthon. El is hozták, így kezdett el évről évre gazdagodni a gyűjtemény, ami mára több mint 12 ezer darabra nőtt. Szinte minden darabhoz kötődik egy személyes történet, mindegyik egyedi és saját sorsa van!

Fotó: NéNo

Magyarországon már sok helyre eljutott a kiállítás, voltak a határon túl is több településen, Csíksomlyón eddig 3 alkalommal jártak és a hamarosan kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lesz a következő állomás, ahol megtekintheti a nagyközönség a Mária- kiállítást.

Grőber József, Magyarpolány polgármestere elmondta, még a tavalyi évben szerették volna meghívni a faluba ezt a maga nemében egyedülálló gyűjteményt, de sajnos a pandémia miatt nem volt rá lehetőség. Idén Dr. Várszegi Tibor, a Magyarpolányi Pajtaszínház igazgatójának szervezésében sikerült a plébánia épületébe hozni a tárlatot, a Polányi Passió kísérőrendezvényeként. Egy 40 fős csapat teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy ez a kiállítás megvalósuljon. Magyarpolány egy többségében német nemzetiségi falu, ahol a vallás még mindig erősen jelen van. Szűz Mária Magyarország védőszentje, ezért is minden település számára nagy öröm és megtiszteltetés, ha ez a gyűjtemény hozzájuk érkezik.

A kiállítás ingyenes, augusztus 29-ig tekinthető meg a plébánia épületében minden nap 14-20 óráig. Tárlatvezetés kérhető szervezett csoportoknak vagy kisebb közösségeknek a 06-20/999-1117-es, vagy a 06-20/299-3333-as telefonszámon.

Ajkáról pedig nem távolság Magyarpolány, érdemes megnézni az egyedülálló tárlatot.